به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، علیرضا رشیدیان در عصر دوشنبه و در حاشیه صد و سی و هفتمین جلسه ستاد مبارزه با قاچاق ارز و کالا در جمع خبرنگاران بیان کرد: این اقدامات و کشفیات نشاندهنده فعالیت مستمر و جدی در زمینه مبارزه با قاچاق است و اثبات میکند دولت و دستگاههای مرتبط نه تنها به ساماندهی و کنترل قاچاق متمرکز هستند، بلکه مبارزه فعال و پیوسته با قاچاق را نیز ادامه میدهند.
نماینده ویژه رئیس جمهور در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: در بخش قاچاق سوخت، حجم و ارزش قاچاق سوخت مورد بررسی قرار گرفت که طبق اطلاعات جلسه، روزانه بیش از ۲۰ میلیون لیتر سوخت از کشور خارج میشود که ارزش آن بیش از چهار میلیارد دلار است.
وی ادامه داد: برای مقابله با قاچاق سوخت نیاز به انجام اقدامات نظارتی شامل ساماندهی تولید و توزیع سوخت، کنترل خروجی نیروگاهها و نظارت بر مصرف در بخشهای کشاورزی، حملونقل، معادن و صنعت وجود دارد.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اظهار داشت: نمونههایی از تخلفات در پنج استان نشان داده که حدود ۶۹ هزار خودرو در بازدیدهای راهداری تخلف داشتهاند؛ یعنی سوختگیری در نقاط غیر مجاز یا بدون مصرف واقعی انجام شده است.
رشیدیان با اشاره به بررسی عملکرد دستگاههای اجرایی در سال گذشته در این جلسه گفت: بررسیها بیانگر افزایش اقدامات در مبارزه با قاچاق بود، هرچند نیاز به توسعه هوشمندسازی و دادهمحوری بیشتر احساس میشود.
پیگیری صدور شناسه برای کالاهای قاچاق و فسادپذیر
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: در این جلسه موضوعات متنوعی مانند تملیک کالاهای قاچاق، هماهنگی با گمرک جهت خروج کالاهای انباشته و آییننامههای صدور شناسه برای کالاهای قاچاق و فسادپذیر بررسی شد.
رشیدیان اشاره کرد: در زمینه اموال تملیکی، آییننامههایی برای خروج کالاهای قاچاق و فسادپذیر از کشور تهیه شده است، از جمله صدور شناسه برای کالاهای مجاز که خرید و فروش آنها با مجوز قانونگذار انجام میشود.
وی افزود: همچنین درباره ثبت و نظارت بر سیمکارتها و رجیستری گوشیهای موبایل زمانبندی مشخصی برای وزارت ارتباطات تعیین گردید تا این فرآیند سریعتر انجام شود و بتوان مقایسهای میان سالهای گذشته و حال ارائه کرد.
رشیدیان با تاکید بر برنامه هفتم که کاهش ۱۵ درصدی حجم قاچاق نسبت به پایه سال قبل را هدف دارد، گفت: یکی از دستورات مهم تصویب برآورد قاچاق سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بود که پس از بررسی در دولت قبلی، امروز به تصویب رسیده و مبنای قانونی یافته است.
وی خاطرنشان کرد: در این جلسه، هشت دستور کار مطرح و بررسی شد که از مهمترین آنها ارزیابی عملکرد سال قبل، تصویب برآورد قاچاق کالا برای سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ و تعیین مبنای قانونی برای برآوردهای قاچاق بود.
بررسی تجارت مرزی و کولبری
نماینده ویژه رئیس جمهور در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به تصویب قانونی حمایت از مرزنشینان، ملوانان و کولبران اشاره کرد و گفت: این قانون با هدف ساماندهی وضعیت این افراد طی پنج سال طراحی شده تا به تاجرانی قانونمند و شناختهشده تبدیل شوند.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز عنوان کرد: طبق این قانون، ملوانان و کولبران باید بیمه شوند و حمایتهای قانونی مورد نیاز برای آنها در نظر گرفته شود تا پس از پنج سال به واحدهای صنفی تبدیل شده و نسبت به واحدهای مرکزی ۳۰ درصد در هزینهها و سهولت فعالیتها مزیت داشته باشند تا مزیت مرزنشینی حفظ شود.
رشیدیان افزود: قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی (کولبری و ملوانی) و ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان اواخر سال ۱۴۰۲ تصویب شده و نیازمند اجرای کامل آن هستیم.
وی ادامه داد: در ماده ۴ این قانون، صدور مجوزهای مربوط به کالاها و لنجها مطرح شده که توسط وزارت مربوطه انجام شده است، اما برخی جوسازیها در مناطق جنوبی کشور باعث ایجاد اختلال در اهداف قانون شده است.
رشیدیان حمایت از ملوانان و کولبران را هدف اصلی قانونگذار خواند و بیان کرد: طبق قانون، ۱۰ درصد واردات کالاهای کشور باید بر اساس ارزش آن تخصیص یابد و در سال ۱۴۰۲ حدود ۶.۴ میلیارد دلار در نظر گرفته شده که ۷۰ درصد آن برای ملوانان و ۳۰ درصد برای کولبران است.
وی با اشاره به اینکه واردات باید بر پایه ارزش کالا و نه توناژ باشد، گفت: کالاهای وارداتی قاچاق باید بلافاصله در گمرکات ثبت و ضبط شوند تا از حمل و نقل غیرقانونی جلوگیری شود.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تاکید کرد: هدف این است که نیروی انتظامی بتواند شرایط کاری خود را واضحتر کند و کالاها به صورت منظم و قانونی در فرآیند عرضه شهرها توزیع شوند.
شناسایی ۹۳۰۰ سرفصل برای طرح شناسهدار کردن کالاها
وی از اجرای طرح شناسهدار کردن کالاها خبر داد و گفت: این طرح قرار بود در سال ۱۴۰۱ اجرا شود، از ۱۴ هزار سرفصل کالایی، ۹ هزار و ۳۰۰ سرفصل مشخص شده است، هرچند پیشرفتهایی حاصل شده اما هنوز کالاهایی مانند پوشاک، لوازم آرایشی و بهداشتی فاقد شناسه هستند و مقابله با این موارد ادامه دارد.
رشیدیان تاکید کرد: فرصت سه ماههای به وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بهداشت و درمان داده شده تا تمام سرفصلهای کالایی را مشخص کنند و انتظار میرود با آماده شدن زیرساختها این هدف محقق شود.
وی خاطرنشان کرد: در مجموع تلاشها بر ایجاد نظم در واردات، حمل و نقل، انبارداری و عرضه کالاها متمرکز است و مهلتهای جدیدی برای اجرای کامل این طرحها تعیین شده تا عملکرد دستگاههای مربوطه ارزیابی و اصلاح شود.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره رجیستری گوشیهای آیفون گفت: گوشیهایی که توسط مسافران وارد میشوند، پس از پرداخت حقوق گمرکی طبق مصوبه دولت رجیستری میشوند، در غیر این صورت آنتندهی ندارند.
رشیدیان افزود: وزارت ارتباطات مسئول سه وظیفه و مصوبه در خصوص ورود گوشیهای قاچاق شده است که در حال پیگیری است.
]
منبع: https://www.irna.ir/news/85844457/%DA%A9%D8%B4%D9%81-%DB%B1%DB%B1%DB%B0-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D9%88%D9%86-%D9%84%DB%8C%D8%AA%D8%B1-%D8%B3%D9%88%D8%AE%D8%AA-%D9%82%D8%A7%DA%86%D8%A7%D9%82-%D9%81%D8%B1%D8%B5%D8%AA-%DB%B3-%D9%85%D8%A7%D9%87%D9%87-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%D9%87-%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%86