معرفی و انتخاب رشته مهندسی معدن باٰزار کار و آینده شغلی مهندسی معدن دانتل | industryna

به عنوان مثال، صنعت پتروشیمی حلقه واسط بین صنعت نفت و بخش صنعت و معدن کشور است که با طیف وسیعی از صنایع از صنایع تولید ماشین‌آلات، و تجهیزات و نیز صنایع ساختمانی در بالادست گرفته تا صنایع خودروسازی، شیمیایی و لاستیک و پلاستیک و نیز کشاورزی در پایبنداست ارتباط دارد. با وجود اینکهنرم افزار انتخاب رشته کنکور هیوامی تواند توضیحاتی را در خصوص محل قبولی داوطلبان به آن ها ارائه دهد، اما همچنان توصیه می شود، پیش از انتخاب رشته با مشاوران و متخصصان این حوزه صحبت کرده و سپس اطلاعات خود را در سایت انتخاب رشته ثبت نمایید. برای اطلاع از نحوه برقراری ارتباط با انواع مشاوران ماهر می توانید به مطالعه مقاله زیر بپردازید. مهم ترین بخش انتخاب رشته که تاثیر مستقیمی بر آینده داوطلب دارد، بحث موقعیت شغلی و بازارکار هر یک از رشته های تحصیلی در دانشگاه است.

گرایش های رشته مهندسی معدن در خارج از کشور

با توجه به اینکه معدن کاری یکی از شهرهای بسیار مهم در کشور ما محسوب می شود عملاً نیاز است تا نیروهای متخصص و حرفه ای در این زمینه به صورت مداوم در دانشگاه های علمی پرورش داده شوند. مهندسی معدن می تواند بهترین شرایط را از این نظر داشته و کاربرد فوق العاده مهمی نیز از این جهت دار است. یکی از زیرمجموعه های گروه آزمایشی ریاضی – فیزیک است و به علت شرایط سخت کار در معدن جزء 10 حرفه دشوار جهان شناخته می شود. همانطور که از نام رشته مهندسی معدن برمی آید، رشته مهندسی معدن مجموعه ای از دانش ها و علوم و فنون است که ناظر به همه بخش های کار در معدن شامل جستجو، اکتشاف، تاسیس معدن، استخراج، تهیه، و فرآوری مواد معدنی می شود. تجربیات آزمایشگاهی نیز بخش مهمی از برنامه های در نظر گرفته شده بیشتر دانشگاه های برای رشته مهندسی معدن است که در ابتدا دانشجویان کلاس های خود را با سفرهای میدانی و بازدید از معادن شروع می کنند دانشجویان در نهایت بعد از فارغ التحصیلی در یک آزمون مهندسی مخصوص شرکت می کنند و در صورت قبولی مجوز کار دریافت می کنند.

http://amdmag.ir

اما در این میان استثنائاتی نیز وجود دارد که مهندسی معدن از جمله این استثنائات است. در حال حاضر از سوی شورای برنامه ریزی آموزشی دانشگاه های کشور زیر نظر وزارت علوم و فناوری برای رشته مهندسی معدن در مقطع کارشناسی چهار گرایش مختلف در نظر گرفته شده است که در ادامه به تشریح هر کدام از این گرایش ها و برای این رشته می پردازیم. در این برنامه آموزشی همانند سایر رشته‌ها واحدهای عمومی و اختصاصی تعریف شده است و دانشجویان در طول دوره کارشناسی رشته مهندسی معدن در گرایش‌های مختلف باید 140 واحد درسی بگذرانند. به طور کلی واحدهای درسی دوره تحصیلی مهندسی معدن را به 5 گروه دروس عمومی (20 واحد)، دروس اصلی (35 واحد)، دروس پایه (32 واحد)، دروس تخصصی الزامی (33 واحد) و دروس تخصصی اختیاری (20 واحد) تقسیم کرد. دروسی چون زمین‌شناسی عمومی، زمین‌شناسی اقتصادی، زمین‌شناسی ساختمانی، مکانیک سنگ، مکانیک سیالات، استاتیک، دینامیک، مقاومت مصالح، نقشه‌برداری‌ عمومی‌، عملیات‌ نقشه‌برداری، کانه‌آرایی و اقتصاد معدنی از جمله مهم‌ترین دروس اصلی و پایه این رشته هستند.

برای فعالیت های صنعتی به مواد معدنی نیاز است که می توان گفت مبنای اصلی تولید و توسعه صنعتی هستند. یک مهندس معدن می‌تواند به‌عنوان مهندس مشاور، طراح، مسئول فنی و یا مدیر در شرکت‌ها و سازمان‌های خصوصی یا دولتی مشغول به کار شود. همچنین امکان کار در شرکت‌های فعال در حوزه‌ معدن و استخدام در بخش‌های دولتی مانند وزارت صنعت، معدن و تجارت، برای فارغ‌التحصیلان رشته‌ مهندسی معدن وجود دارد. در این گرایش مهندسان معدن با استفاده مجله خبری صنعت از روش‌های ژئوشیمیایی و ژئوفیزیکی، مناطق آلوده را شناسایی می‌کنند. مطالعه و بررسی مسائل هیدرولوژیکی معدن، بازیافت مواد معدنی و مدل‌سازی فرآیند انتقال آلاینده‌ها، از دیگر کارهایی است که فارغ‌التحصیلان گرایش معدن و محیط زیست انجام می‌دهند. مهندس‌ معدن‌ در گرایش‌ اکتشاف‌ پس‌ از کشف‌ معدن‌، نوع‌ و شکل‌ مواد معدنی‌ را تعیین‌ کرده‌ و به‌ ارزیابی‌ اقتصادی‌، میزان‌ ذخیره‌ و همچنین‌ چگونگی‌ استخراج‌ منابع‌ معدنی‌ می‌پردازد.

دروس تخصصی گرایش استخراج معدن

بنابراین دانشجویان رشته مهندسی معدننیز باید با اطلاع از دروس عمومی و اختصاصی خود به تحصیل در هشت نیمسال تحصیلی و یا بیشتر بپردازند. گرایش اکتشاف رشته مهندسی معدن به بحث های زمین شناسی معدنی، مکانیک سنگ، ژئوفیزیک، و زمان شناسی ساختمانی می پردازند. هدف اصلی تربیت مهندسان معدن در گرایش اکتشاف، یافتن معادن و منابع معدنی جدید است و دانش آموختگان این گرایش مهندسی معدن می توانند با استفاده از علم آمار و طراحیی های رایانه ای به این هدف دست یابند. فارغ التحصیلان رشته مهندسی معدن می توانند در بخش های خصوصی و دولتی مرتبط به اکتشاف، استخراج، فرآوری، و مراکز تحقیقاتی استخدام شوند.

  • برای مهندس معدن در هر سمت و در هر رده سازمانی حداقل، حداکثر و متوسط درآمد ماهیانه ذکر شده است.
  • مهندسان معدن در گرایش استخراج در فضای باز کار می کنند، به همین علت داشتن توانایی بدنی برای آن ها بسیار ضروری است.
  • نکته بعدی که درباره کاربرد مهندسی معدن باید به بررسی آن بپردازیم استفاده از تجربیات و تخصص های اساتید مربوط به این رشته برای پرورش نیروهای حرفه‌ای آموزش دهنده و علمی کشور است.
  • در پایان به‌خاطر داشته باشید که همواره شرایط و میانگین حقوق و درآمد در یک شغل، تعیین‌کننده رضایت و موفقیت شما در آن شغل نخواهند بود.

توسط علیرضا طهماسبی

علیرضا طهماسبی