معرفی رشته مهندسی معدن، مسیر تحصیلی و بازار کار آن | industryna

علاوه بر داخل کشور، زمینه ادامه تحصیل و کار در خارج کشور نیز برای مهندسان معدن فراهم است. از جمله این کشورها می‌توان به استرالیا، کانادا و آمریکا اشاره نمود که هر ساله بسیاری از علاقه‌مندان به رشته مهندسی معدن برای تحصیل در دانشگاه‌های این کشورها اپلای می‌کنند. یکی از رشته های موجود در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، رشته مهندسی معدناست. اکثر داوطلبانی که رتبه و تراز مناسب برای انتخاب رشته این مجموعه کسب کرده اند به دنبال یافتن اطلاعاتی در این خصوص هستند که رشته مهندسی معدن چیست؟ شامل چه مباحثی شده و بازار کار آن پس از فارغ التحصیلی چیست؟ برای پاسخ به این دسته از سوالات در ادامه مقاله به معرفی رشته مهندسی معدنمی پردازیم. رشنه مهندسی معدن علاوه بر مقطع کارشناسی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز دارای گرایش هایی است و تدریس می شود. دانش آموختگان رشته مهندسی معدن در مقطع کارشناسی می توانند با شرکت در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی معدن و کسب نمره لازم در یکی از گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی معدن ادامه تحصیل بدهند.

http://amdmag.irاطلاع از آخرین رتبه های قبولی رشته مهندسی معدن، می تواند به درج صحیح الویت های شما در فرم انتخاب رشته کنکور سراسری کمک کند و به کمک آن ها می توانید شانس قبولی خود را تخمین بزنید. مهندسان معدن از مهارت‌ها و دانش تخصصی خود در علوم و فناوری، به‌منظور استخراج مواد معدنی از زمین استفاده می‌کنند. یک مهندس معدن باید از توسعه‌ ایمن و کارآمد معادن و نیز، انجام اصولی سایر فعالیت‌های سطحی و زیرسطحی، اطمینان حاصل کند. همچنین یک مهندس معدن باید درک مناسبی از اثرات ساختارهای معدنی روی محیط زیست اطراف معدن داشته باشد.

مهندسی معدن؛ گرایش فرآوری مواد معدنی

انسان در مسیر زندگی با فراز و نشیب های فراوانی روبه رو می شود که برخی از آنها نحوه انتخاب راه درست می تواند سرنوشت ساز باشد. انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل مناسب نیز از جمله مواردی است که در آینده فرد بسیار تاثیر گذار است. انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند و نمی توان این دو را جدا از هم در نظر گرفت. انتخاب رشته تحصیلی به شکلی مقدمه انتخاب شغل است به طوری مجله خبری صنعت که رشته تحصیلی مدرسه و دانشگاه راه ورود به مشاغل وابسته به آن رشته است. دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه تهران از بهترین دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در ایران هستند. از دیگر دانشگاه های ارائه دهنده این رشته میتوان به دانشگاه صنعتی بیرجند، دانشگاه صنعتی سهند، دانشگاه صنعتی همدان، دانشگاه ملایر، دانشگاه کردستان، دانشگاه لرستان، دانشگاه ارومیه، دانشگاه بیرجند، دانشگاه زنجان اشاره کرد.

فعالیت های تحقیقاتی از مطالعات و آزمایشگاه های تحقیقاتی سنگ شناسی و مواد معدنی و تحقیقات میدانی در مکان های دور افتاده مهم ترین مسائلی است که افراد در این دوره مورد بررسی قرار می دهند. در روسیه نیز یکی دانشگاه سن پترزبورگ در لیست ۲۰ دانشگاه برتر مهندسی معدن و دیگری دانشگاه علوم و فناوری MISIS (رتبه ۴۲) از مهم ترین کشورهای اروپایی برای تحصیل در این رشته به شمار می روند. در متن مقاله فوق به اسامی دانشگاه هایی که در رشته مهندسی معدن دانشجو جذب می کنند، اشاره کرده ایم. همانطور که در این مقاله از سایت دانتل، مطالعه کردید؛ ظرفیت متعلق به رشته مهندسی معدن نسبت به دیگر رشته های مهندسی در زیر گروه آزمایشی ریاضی محدودتر است. یک مهندس معدن در گرایش اکتشاف پس از کشف معدن، نوع و شکل مواد معدنی را تعیین کرده و به ارزیابی اقتصادی، میزان ذخیره و همچنین چگونگی استخراج منابع معدنی می‌پردازد. مهندسی معدن به عنوان نخستین رشته مهندسی آکادمیک تاریخ و برای اولین بار در انگلستان پایه‌گذاری شده‌است و می‌توان گفت نخستین علمی است که بشریت از ابتدای وجود خود تاکنون با آن ارتباط نزدیکی داشته‌است و به علت شرایط سخت کاری، یکی از ۱۰ حرفه دشوار جهان شناخته شده‌است.

بازارکار و آینده شغلی رشته مهندسی معدن در درنیا

اگر بخواهیم به صورت کلی و در یک جمع بندی شرایط درآمدی فارغ التحصیلان مهندسی معدن را مورد بررسی قرار دهیم باید یادآور شویم که این مهم به شدت به نوع مهارتها و شرایط و رزومه خود افراد بستگی دارد و می‌تواند از یک درآمد متوسط با یک درآمد کاملاً بالا و قابل توجه را در بر بگیرد. ردیف شغلی و جایگاه شغلی و مهلت استخدام و همچنین میزان مهارت ها و سطح تحصیلات از جمله فاکتورهای مهمی از رنگ می توانند میزان درآمد فارغ التحصیلان مهندسی معدن را تحت تاثیر قرار دهند. طبق آمار ارائه‌شده در وزارت صنعت، معدن و تجارت، سهم معدن از اشتغال مستقیم جهانی 30 میلیون نفر است. دانشجویان این گرایش بعد از فارغ التحصیلی مهارت ها لازم برای طراحی و تحلیل پایداری سازه ها و حفریات زیرزمینی مانند تونل های شهری، معادن زیرزمینی، تونل های عمیق، معادن زیر زمینی، طراحی و تحلیل پایداری حفریات رو زمینی و سطوح شیبدار سنگی و خاکی را کسب کرده و می توانند مشغول به کار شوند. مهندسی معدن به عنوان اولین رشته مهندسی آکادمیک تاریخ برای اولین بار در انگلستان پایه گذاری شده‌ است. اولین علمی است که بشریت از ابتدای وجود خود تاکنون با آن ارتباط نزدیکی داشته‌ است.

  • دانشجویان این گرایش بعد از فارغ التحصیلی مهارت ها لازم برای طراحی و تحلیل پایداری سازه ها و حفریات زیرزمینی مانند تونل های شهری، معادن زیرزمینی، تونل های عمیق، معادن زیر زمینی، طراحی و تحلیل پایداری حفریات رو زمینی و سطوح شیبدار سنگی و خاکی را کسب کرده و می توانند مشغول به کار شوند.
  • رشته مهندسی معدن یکی از رشته های سخت دانشگاهی است زیرا دروس آن بسیار متنوع و زیاد است و با بسیاری از رشته ها از جمله زمین شناسی، مهندسی عمران، مهندسی مکانیک، مهندسی مواد، مهندسی شیمی، مهندسی صنایع و مهندسی برق اشتراکاتی دارد.
  • رشته مهندسی معدن یکی از قدیمی ترین، جذاب ترین و البته پردرآمدترین رشته های فنی مهندسی در جهان محسوب می شود که برای ورود به آن در دانشگاه های کشور نیاز است تا شما از طریق کنکور سراسری ریاضی و فیزیک اقدام نمایید.
  • لازم به ذکر است که رشته معدن در مقطع کارشناسی ناپیوسته در دانشگاه آزاد ارائه می‌شود.

توسط علیرضا طهماسبی

علیرضا طهماسبی