فارغالتحصیلان رشته مهندسی معدن علاوه بر وزارت معادن و فلزات میتوانند در وزارت نفت در زمینه حفاری، وزارت نیرو در زمینه آبهای زیرزمینی، کارگاههای وزارت راه و ترابری برای حفاری راهها و تونلها و شرکت مترو مشغول به کار شوند. ✔️ رشته مهندسی معدن در خصوص آموزش مکانیک سنگ، زمان شناسی ساختمانی، ژئوفیزیک و زمین شناسی معدنی و عملیات حفاری و آتش باری به منظور خرد کردن سنگ، بارگیری و باربری و سنگ شکنی به دانشجویان است. یکی از رشته هایی که داوطلبان کنکور می توانند آن را در دفترچه انتخاب رشته کنکور مشاهده نمایند، رشته مهندسی معدنمی باشد. داوطلبان علاقه مند به مهندسی معدنمی بایست پیش از آغاز انتخاب رشته کنکور اطلاعات کافی در خصوص این رشته، درس های عمومی و اختصاصی و بازارکار آن داشته باشند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم رشته مهندسی معدنرا معرفی کرده و در خصوص موقعیت شغلی و بازارکار آن توضیحاتی ارائه دهیم. رشد اشتغال مهندسان معدن و زمین شناسی به تقاضای زغال سنگ، فلزات و مواد معدنی بستگی دارد.
گرایش های رشته مهندسی معدن
همچنین لیست زیر شامل دانشگاههای دولتی و واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است که مهندسی معدن در آنها به صورت آکادمیک در حال تدریس است. بخش صنعت و معدن کشور علاوه بر نیروی کار متخصص، به ماشینآلات مدرن نیز وابسته است. آمارهای بانک مرکزی نشان میدهند که در سالهای اخیر بین ۳۶ الی ۴۰ درصد از سرمایه گذاری در ماشینآلات کشور در بخش صنایع و معادن انجام شده است. با توجه به سهم ۲۵ درصدی صنایع و معادن از اقتصاد کشور، به این ترتیب این بخش تقریباً ۱٫۵ برابر بیش از سهمی که از تولید ناخالص داخلی دارد ماشینآلات سرمایه گذاری شده در کشور را به کار گرفته است.
دروس عمومی برای تمام رشته ها در مقطع کارشناسی به صورت مشترک ارائه شده و دانشجویان تمام رشته ها ملزم به سپری کردن این دسته از دروس در مقطع کارشناسی هستند. خوشبختانه در ایران نیز بخش معدن یکی از بخشهای فعال و پویای اقتصاد کشور است و جای کار زیادی وجود دارد. فارغالتحصیلان رشته مهندسی معدن با انجام فعالیتهای ذكرشده میتوانند به عنوان كارشناس، سرپرست و مدیر در تمامی بخشهای صنعت معدن مشغول به کار شوند و در حوزههای طراحی، مدیریت، مشاوره در زمینه حفر معدن، تونل و انتقال مواد مجله خبری صنعت معدنی از معدن به کارخانه فعالیت کنند. لازم به ذکر است که رشته معدن در مقطع کارشناسی ناپیوسته در دانشگاه آزاد ارائه میشود. معدن در کارشناسی ناپیوسته مهندسی فناوری معدن نامیده میشود و یک گرایش با عنوان استخراج معادن زیر زمینی دارد. رشته مهندسی فناوری معدن در واحدهای دانشگاه آزاد 12 استان کشور در مجموع 18 واحد دانشگاه ارائه میشود که استانهای کرمان و آذربایجان شرقی به سبب موقعیت مناسبی که از نظر معادن دارند، با داشتن 3 واحد دانشگاهی، بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.
عنایت ویژه دولت سیزدهم به شعر؛ آغاز کار با انتخاب دستیار ویژه
از وظایف فارغ التحصیلان گرایش فرآوری منابع معدنی می توان به مهارت اداره کلیه مراحل سنگ شکنی، فیلتراسیون، طبقه بندی مواد، آسیا کردن، پرعیار کردن فیزیکی مواد، لیچینگ، فلوتاسیون، استخراج متالوژیکی فلزات، طراحی کارخانه کانه آرایی و نهایتا ارزیابی اقتصادی آن اشاره کرد. در کشور انگلستان، رشته مهندسی معدن برای نخستین بار تأسیس شد و بعنوان نخستین رشته مهندسی اکادمیک تاریخ معرفی گردید و انسانها از زمان گذشته اشنا به فنون این رشته بوده اند و برای پیشبرد زندگی خود از آن بهره می گرفتند. سپس مهندسین استخراج با استفاده از فنون آتشباری و حفاری، اقدام به حفر تونلهای زیر زمینی و استخراج مواد به روشهای مختلف می نمایند. با پیشرفتهای علم مهندسی معدن میتوان با استفاده از نقشههای ماهوارهای و نمونه برداری های سطحی، پی به وجود معادن و ذخایر موجود در اعماق زمین برد و نسبت به استخراج آنها اقدام کرد.
رتبه لازم برای قبولی رشته مهندسی معدن
در این گرایش دانشجویان درباره مکانیک سنگ، زمانشناسی ساختمانی، ژئوفیزیک و زمینشناسی معدنی مطالعه میکنند. از دوران ماقبل تاریخ تا به امروز، معدن نقش برجستهای در پایداری بشریت ایفا کردهاست. از آغاز تمدن مردم از سنگ و سرامیک استفاده میکردند تا که بعدها از فلزات سطحی زمین و نزدیک به سطح زمین بهرهبرداری کردند. برای مثال سنگ چخماق با کیفیت بالا در شمال فرانسه و جنوب انگلستان برای تولید آتش و شکستن سنگها مورد استفاده قرار میگرفتهاست.[۱] معادن سنگ چخماق در مناطق گچی کشف شدند جایی که چاههایی در درون درز و شکافها در زیرزمین تعبیه شده بودند تا به محلهای برداشت برسند. قدیمیترین معدن شناخته شده در آثار باستانی “Lion Cave” در سوازیلند است در این معدن سن یابی نیمه عمر کربن حدود ۴۳۰۰۰ سال را نشان میدهد. در دوره دوم عصر حجر قدیم یا کهنه سنگی مردم از این معدن هماتیت استخراج میکردند.[۲][۳]رومیان باستان نوآوران مهندسی معدن بودند.
- رشته مهندسی معدن با این هدف بوجود آمد تا نیروی متخصصی را در دانشگاه ها تربیت کند که بتواند در طول مدت بهره برداری از معدن، ذخایر معدنی، روش های استخراج بهینه و سیستم های نگهداری زیر زمینی یا روزمینی را کشف و ارزیابی کند.
- هنگامی که سنگ معدن های جدید کشف می شود، شرکت های معدنی مهندسان معدن را به محل کشف سنگ معدن می فرستند تا مشخص کنند سنگ معدن های کشف شده از نظر اقتصادی سودآور است یا خیر و این اصلی ترین کاری است که یک مهندس معدن در یک عملیات حفاری باید انجام دهد.
- کار در معدن با پیچیدگیها و دشواریهای بسیار زیادی همراه است و نیاز است تا متخصصین این رشته هم تخصص های لازم برای کار میدانی را به دست آورند و هم به تخصص های حرف های لازم برای استفاده از تکنولوژی ها و ایده پردازی در این رشته برسند.
- دقت داشته باشید که بازار کار یک رشته ممکن است در کشورهای مختلف با توجه به شرایط موجود در آن کشور متفاوت باشد.