مواد معدنی تنها توسط قشری خاص از جامعه یعنی کارشناسان و متخصصان این حوزه کشف و استخراج میشود به همین دلیل امروزه در بسیاری از دانشگاهها و مراکز آموزش عالی جهان، رشتهای تحت عنوان مهندسی معدن پدید آمده است و در ایران نیز با دو گرایش اکتشاف و استخراج در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی ارائه میشود. به این دلیل که مهندس های معدن توانایی بسیار زیادی در حیطه زمین شناسی و علوم زمین دارند، بنابراین می توانند فعالیت های گسترده ای در کارهای اجرایی و عمرانی نیز داشته باشند. مشاور گروپ از سال ۱۳۹۲ به صورت تخصصی کار خود را در زمینه مشاوره آغاز کرد و با استعانت از خداوند متعال و اعتماد مردم عزیز کشورمان تاکنون توانسته میلیون ها ساعت مشاوره تلفنی و حضوری ارائه دهد. ما در مجموعه مشاور گروپ گرد هم آمده ایم تا تجربیات چندین ساله خود را در زمینه مشاوره تحصیلی در مقاطع مختلف مانند تیزهوشان،نمونه دولتی ، کارشناسی ، کارشناسی ارشد ، دکتری ، آزاد بدون کنکور ، علمی-کاربردی ، نظام وظیفه ، نظام مهندسی و … اطلاعات مربوطه را در اختیار مخاطبان محترم خود قرار دهیم.
ژئوشیمی اکتشافی
طبق آمارها و گزارشات به دست آمده از مهندسان معدن تقریبا بیشتر آن ها اعلام کرده اند با وجود سختی های این شغل، اگر به عقب برگردنند، باز همین رشته را انتخاب می کنند. از این مطالب بر می آید که هیچ کدام از گرایش های مهندسی معدن بر دیگری برتری ندارد و وجود همه آن ها برای شروع و به اتمام رساندن پروژه ضروری هستند. برخی از افراد به دنبال بهترین گرایش مهندسی معدن برای اپلای در خارج از کشور هستند در صورتی که موفقیت در این رشته و کسب درآمد تنها به تلاش و پشتکار افراد بستگی دارد آنگاه می توان گفت که این رشته یا گرایش بهترین انتخاب ممکن برای متقاضی بوده است. علاقه مندان به رشته مهندسی معدن می توانند با استفاده از معرفی، متوجه شوند آیا این رشته متناسب با توانمندی ها و علاقه آن ها می باشد یا خیر و از سویی دیگر چگونه باید الویت های خود را در فرم انتخاب رشته درج نمایند. در صورتی که علاقه مند به انتخاب این رشته می باشید، لازم است ابتدا عملکرد خوبی در آزمون کتبی داشته باشید و سپس با آگاهی از توانمندی های مورد نیاز برای رشته مهندسی معدن و متناسب بودن آن با توانایی ها و استعداد های خود، به سراغ تخمین شانس قبولی خود در این رشته بروید.
گرایش استخراج شامل عملیات حفاری و آتشباری به منظور خردکردن سنگ، بارگیری و باربری و در اغلب اوقات سنگشکنی به منظور رساندن ابعاد “کانسنگ” به اندازه مناسب است. این عملیات میتواند در معادن روباز، زیرزمینی و در موارد محدودی در دریا انجام گیرد. همچنین بخش ساختمان به عنوان بخشی مجزا از بخش صنعت و معدن برای تأمین نیازهای خود به صنایع تولید مصالح ساختمانی نظیر صنایع سیمان، صنایع فلزی، لاستیک و پلاستیک و صنایع شیمیایی نیازمند است. در کشاورزی نیز از ماشینآلات سرمایهای گرفته تا مواد اولیهای مانند کود و سم در بخش صنعت تولید میشوند که برای توسعه و مکانیزاسیون کشاورزی ملزوماتی حیاتی هستند. از این رو باید گفت که اهمیت بخش صنعت و معدن فراتر از سهم آن در تولید ناخالص داخلی بوده و باید توسعه این بخش را به عنوان محور توسعه اقتصاد کشور تعریف کرد. در حال حاضر ما در بخش معدن بطور متوسط دارای رشد 5/6 درصدی هستیم که باید در این زمینه به رشد 15 درصدی برسیم و برای رسیدن به این رشد به کارشناسان تکنولوژی آفرین بخصوص در زمینه فرآوری نیاز مبرم داریم.
دانشگاه های برتر ارائه دهنده رشته مهندسی معدن
در پرتغال دانشگاه پورتو کارشناسی ارشد معدن و در اسپانیا دانشگاه پلی تکنیک مادرید مدرک مهندسی معدن، سوخت مواد منفجره و متالورژی را ارائه می دهد. دانشگاه اکستر در جنوب غربی انگلستان نیز مدارک BEng و MEng را در رشته مهندسی معدن و رشته های مربوط به مهندسی معدن ارائه می دهد. آخرین گرایش از گرایش های رشته مهندسی مجله خبری صنعت معدن که باید به معرفی آن بپردازیم گرایش فرآوری مواد معدنی است. همانطور که میدانید برای هر صنعتی و هر ساز های لازم است تا از مواد معدنی و سنگ ها در شرایط خاصی استفاده شود. به عنوان مثال شرایط دانه بندی و میزان رطوبت سنگ ها میتواند از فاکتورهای بسیار مهم برای انتخاب آنها در طراحی و ساخت یک سازه باشد.
معرفی رشته مهندسی معدن، مسیر تحصیلی و بازار کار آن
متداول ترین کارفرمایان برای مهندسان معدن شرکت های استخراج مواد معدنی هستند که مواد اولیه استخراج شده از زمین را به پالایشگاه ها و سایر تولید کنندگان می فروشند. یکی از معایب رشته مهندسی معدن دشواری آن و محیط کاری سخت آن است، به همین دلیل بسیاری از افراد بعد از اطلاع از شرایط رشته مهندسی معدن، از انتخاب آن منصرف می شوند. دانشجویان رشته مهندسی معدن علاوه بر دانش کافی در زمینه سنگ ها و کانی ها و معادن، باید توانایی مدیریت و نظارت بر معدن را داشته باشند و افراد را در درون کار تیمی هماهنگ کنند. با توجه به واحد فعالیت، تسلط بر روی نرمافزارهای مدلسازی، تحلیل و طراحی یا نرمافزارهای عمومی، یک برتری برای مهندس معدن محسوب میشود. به عنوان مثال، مهندس معدنی که بر روی اتوکد و مجموعه نرمافزارهای آفیس تسلط دارد، از شانس بیشتری برای یافتن شغل و پست مناسب برخوردار خواهد بود.
- به عنوان مثال مهندسان معدنی که در سمت کارشناس استخراج در رده کارشناس کار می کنند، در اواخر سال ۱۳۹۲، حداقل درآمد ۷۸۰۰۰۰ تومان، حداکثر درآمد ۲۰۰۰۰۰۰ تومان و متوسط درآمد ماهیانه ۱۲۰۰۰۰۰ تومان را داشته اند.
- در گرایش استخراج رشته مهندسی معدن، عملیات حفاری، آتشباری برای خرد کردن سنگ ها، بارگیری و باربری، و فرآیند سنگ شکنی به دانشجویان مهندسی معدن آموزش داده می شود.
- البته نه اینکه به صورت کامل شاهد تغییرات عمده در واحدهای درسی یک رشته باشیم اما با این حال در این بازنگری ها برخی از واحدهای درسی اضافه شده و برخی کم و ممکن است سرفصل برخی از واحدهای درسی نیز با تغییراتی همراه شود.
- تخصصی شدن رشته های فنی مهندسی معمولاً در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا انجام می پذیرد و در مقطع کارشناسی گرایش های خاصی برای این رشته ها تعریف می شود.
- سازمانهای پیشرو و هدفمند با آموزشهای سازمانی فرادرس، فرصت رشد و ارتقای مهارت را برای کارکنان خود فراهم ساختهاند.
- است و دانشجویان رشته مهندسی معدن باید آشنایی نسبی با این نرم افزارها و زبان انگلیسی داشته باشند.