فارغ التحصیلان رشته های فنی و مهندسی مقطع کارشناسی و بالاتر از آن میتوانند با فراگیری مهارت های مورد نیاز صنعت آمادگی لازم جهت پذیرش مشاغل تخصصی را داشته باشند. دانشجویان رشته مهندسی معدن باید از توانایی مدیریت و نظارت بر معدن، به غیر از دانش کافی در زمینه سنگ ها و کانی ها و معادن برخوردار باشند و توانایی هماهنگ کردن افراد در درون کار تیمی را داشته باشند. اما درآمد و حقوق یک مهندس معدن در ایران باتوجه به عواملی مانند نوع شرکت، محل فعالیت، سطح ارشدیت و نیز مدرک تحصیلی، میتواند متفاوت باشد. بهعنوان مثال یک کارشناس مهندسی معدن در تهران، ممکن است درآمد و حقوقی متفاوت از یک کارشناس معدن در سایر شهرهای کشور داشته باشد. بههمین جهت میتوان مشاغل مرتبط با این حوزه را مشاغلی مهم و مورد تقاضا در بخشهای صنعتی و معدنی کشور دانست. اما تا چه اندازه با این رشتهی دانشگاهی آشنایی دارید؟ بهنظر شما یک مهندس معدن کیست؟ در بخش بعدی به ارائه پاسخ این سوالات نیز خواهیم پرداخت.
قیمت خودروهای داخلی چگونه محاسبه می شود؟
گرایش استخراج در رشته مهندسی معدن را میتوان به عنوان یکی از شاخه های اصلی این رشته در نظر گرفت که یکی از قدیمی ترین و پیچیده ترین گرایش های رشته نیز در سطح بین المللی محسوب می شود. در این گرایش دانشجویان مهارت های کافی و لازم برای استخراج فلزات از معادن را به دست آورده و همچنین تخصص های کافی و لازم برای شروع کار معادن را نیز به دست می آورند که میتواند لازمه اصلی و اساسی برای حرفه مهندسی معدن باشد. دانشجویان در این گرایش به اطلاعات اولیه لازم در دروس ریاضیات مهندسی، مکانیک و ماشین آلات سنگین مربوط به مهندسی معدن دست پیدا کرده و مهارت های کافی برای حفاری و توسعه معادن زیرزمینی و همچنین جمع آوری آب های زیرزمینی را پیدا می نمایند. گرایش استخراج در حال حاضر محبوب ترین گرایش رشته مهندسی معدن نیز محسوب میشود و بازار کار آن به نسبت سایر گرایش ها در شرایط ایده آل تر و بهتری قرار می گیرد. منابع استخراجشده از معادن مصارف بسیار گستردهای دارد و مهندسان معادن ناظر بر استخراج این منابع هستند. این منابع در بسیاری از محصولات از مصالح ساختمانی و اتومبیل گرفته تا تلفنهای همراه و رایانه مورد استفاده قرار میگیرد و روز به روز به کاربردشان و به تبع آن بازار کار مهندسی معدن اضافه میشود.
مهندسی معدن؛ گرایش استخراج معدن
بهطور کلی در این گرایش اثر نیروهای مختلف روی سنگها بهوسیله مهندسان معدن مطالعه میشود. درواقع معدن، مادر صنایع است؛ زیرا از طریق معدنکاری، مواد اولیهی مورد نیاز صنایع مختلف تأمین میشود. صنعت معدن، درواقع مجموعهی علوم، روشها و فنونی است که از اکتشافات یک معدن تا فرآوری آن وجود دارد. با توجه به اینکه انسانها از دیرباز به دنبال کشف طلا و برخی از مواد معدنی بودند، این حرفه قدمت زیادی دارد. رشته مهندسی معدن در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش زیر است که این دو گرایش تا مقطع دکتری نیز دنبال میشوند که در ادامه به توضیح آن میپردازیم.
ژئوشیمی اکتشافی
بهترین کشورها برای ادامه تحصیل در رشته مهندسی معدن، آمریکا و استرالیا هستند که یکی از قطبهای معدنکاری دنیا بشمار میروند. کانادا، سوئد، انگلستان، جمهوری چک، آلمان، فرانسه، اتریش، روسیه، چین و هند را نیز میتوان در این زمینه نام برد. در این مطلب از مجموعه مطالب معرفی رشتههای دانشگاهی مجله فرادرس، مجله خبری صنعت به رشته مهندسی معدن پرداختهایم و سعی کردهایم تناسب آن با روحیات افراد، دروسی که برای موفقیت در این رشته مهندسی باید در آنها پایهای قوی داشت، گرایشهای آن، بازار کار و سایر موارد مرتبط را مورد بررسی قرار دهیم. رشته مهندسی معدن از جمله رشتههایی است که درآمد بالایی در خارج از کشور دارد.
- بدیهی است که میزان حقوق بسته به سمت، سابقه کار، دولتی یا خصوصی بودن شرکت بستگی دارد و یک محدوده حقوق را مشخص کرد.
- یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین بخش ها در گرفتن پذیرش از کمیته و جلب کردن نظر اساتید، آماده سازی یک رزومه و انگیزه نامه حرفه ای است.
- در حال حاضر ما در بخش معدن بطور متوسط دارای رشد 5/6 درصدی هستیم که باید در این زمینه به رشد 15 درصدی برسیم و برای رسیدن به این رشد به کارشناسان تکنولوژیآفرین بخصوص در زمینه فرآوری نیاز مبرم داریم.
برخی از دانشگاهها، گرایشهای دیگری نظیر مهندسی معدن – تونلسازی و مهندسی معدن – محیطزیست را نیز ارائه میکنند. برای شیمی فیزیک و درسهای مهندسی از قبیل استاتیک، مقاومت مصالح، دینامیک و مکانیک سیالات در دوره دانشگاه هم باز باید در فیزیک دبیرستان پایهای قوی داشته باشید. دروس شیمی دبیرستان بعنوان پیشنیاز برای درس آزمایشگاه شیمی و آزمایشگاه کانه آرایی و تا حدودی درس کانهآرایی در دوره دانشگاه هستند. که تیمی متشکل از دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته های علوم پزشکی و مهندسی هستند ، در اینجا آماده اند تا شما عزیزان را با روش های اصولی مطالعه جهت قبولی در رشته مورد علاقه آشنا سازند و مسیر موفقیت خودشان را به شما هم نشان دهند . برخی از سمت هایی که در این پژوهش در نظر گرفته شده اند شامل مهندس معدن، کارشناس استحراج، مسئول حفاری، سرپرست معدن، مدیر اکتشاف و … می باشند که یک مهندس معدن می تواند در هر یک از آنها استخدام شده و فعالیت نماید. در حالت کلی، تمامی دانشگاهها مدارک زبان را درخواست خواهند کرد تا توانایی و دانش زبان شما را ارزیابی کنند.